Verwarming laten installeren?

Vergelijk gratis offertes en vind een vakman uit je regio!

Gratis - Vrijblijvend

Verwarming installatie

Voor je verwarming installatie heb je de keuze uit verschillende mogelijkheden. Veel mensen kiezen voor een installatie op gas, maar steeds meer mensen gaan voor een duurzame oplossing met een warmtepomp of zonneboiler. Laat je cv-ketel in ieder geval aansluiten door een ervaren installateur en voorkom problemen. Op zoek naar een vakman?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je tot wel 5 offertes van installateurs in jouw regio en kies je zelf het beste aanbod!

Op deze pagina lees je wat de installatie van je verwarming kost en wat een installateur doet tijdens de installatie. Je vindt handige prijsinformatie, leest over premiemogelijkheden en we geven je praktische bespaartips zodat je nooit te veel betaalt!


verwarming installatie

Wat kost de installatie van de verwarming?

De prijs voor het plaatsen van je verwarming ligt rond de €50,- tot €65,- per uur. Dit verschilt uiteraard per installateur en het gaat hierbij alleen om de arbeidskosten. Het grootste deel van de prijs wordt bepaald door de materiaalkosten. Voor een standaard hr-ketel betaal je, inclusief plaatsing, gemiddeld €1.500,- tot €3.500,-. Kies je voor een condensatieketel dan betaal je gemiddeld €2.500,- tot €5.000,-. Benieuwd naar meer prijzen? Op de pagina cv-ketel prijs vind je een handig overzicht.

Op zoek naar een milieuvriendelijker alternatief?

Steeds meer mensen kiezen voor een warmtepomp of zonneboiler om op de energiekosten te besparen. Dit is een grote investering, maar wel één die zichzelf na verloop van tijd terugverdient. Een warmtepomp kost, inclusief installatie, gemiddeld €7.500,- tot €25.000,- en voor een zonneboiler liggen de kosten gemiddeld rond de €3.000,- tot €6.000,-. Wel kun je hiervoor vaak een premie aanvragen, waardoor je een deel van de kosten terugkrijgt.

Verwarming plaatsen: kosten 2024

Type verwarming Kosten verwarmingsketel, inclusief btw en installatie*
Hr-ketel €1.500,- tot €3.500,-
Condensatieketel €2.500,- tot €5.000,-
Mazoutketel €4.700,- tot €7.500,-
Pelletkachel €800,- tot €5.000,-
Warmtepomp €7.500,- tot €25.000,-
Zonneboiler €3.000,- tot €6.000,-

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten. Exacte prijsindicatie ontvangen? Start dan nu je gratis offerteaanvraag!

Prijsopbouw cv-ketel installatie

De cv-ketel aansluiten? De totaalprijs hiervan wordt voor ongeveer 40% bepaald door de arbeidskosten: dit ligt gemiddeld tussen de €50,- tot €65,- per uur, afhankelijk van de ervaring en het soort klus dat de installateur uitvoert. Daarnaast wordt de overige 60% bepaald door de materiaalkosten. Hier kun je zelf rekening mee houden, door te kiezen voor een goedkope verwarmingsinstallatie.

prijsopbouw cv-ketel installatie

Welke factoren beïnvloeden de kosten?

De kosten voor het plaatsen van de verwarming, verschillen per situatie. Dit hangt namelijk af van het uurtarief van de installateur die je inschakelt en voor een groot deel van de verwarming die je kiest. Laat je een bestaande cv vervangen, dan betaal je iets meer. Je betaalt immers ook voor het demonteren van de oude ketel en eventueel het vervangen van de rookgasafvoer en leidingen.

De prijs voor het plaatsen van je verwarming is afhankelijk van deze factoren:

 • De keuze voor het type cv-ketel en soort verwarming.
 • Het tarief van de verwarming installateur.
 • De specifieke werkzaamheden die de vakman uitvoert.
 • Eventuele voorrij- en afvoerkosten.

Verwarming installatie door een ervaren installateur!

Vind snel een vakman bij jou in de buurt en bespaar tot 40%!

Welke verwarming moet ik kiezen?

Er zijn verschillende manieren om je huis te verwarmen. Welke methode de beste keuze is, hangt vooral af van je woning, je eigen voorkeuren en natuurlijk de mogelijkheden. Zo worden veel huizen in België verwarmd met gas, maar als jouw huis niet is aangesloten op het netwerk dan is mazout of vaste brandstof een goed alternatief.

Er is dus niet één beste keuze: wel een beste keuze voor jouw situatie. Laat je daarom adviseren door een ervaren installateur, vergelijk gratis offertes en vind snel een vakman in jouw regio!

1. Installatie op gas

Wil je een verwarming installatie die je een goede prijs-kwaliteitverhouding geeft, dan is gas nog altijd de beste keuze. Ze zijn relatief goedkoop vergeleken met de alternatieven, zoals een mazoutketel of zonneboiler.

Bovendien halen cv-ketels, zeker de nieuwste condensatieketel, een hoog rendement van meer dan 100%! Hierdoor bespaar je veel energie vergeleken met een oudere gasketel of zelfs een oude vr-ketel.

De installatie op gas werkt met een cv-ketel, die door middel van vloerverwarming of radiatoren je huis verwarmt. De kosten voor een verwarming installatie op gas liggen rond de €1.500,- tot €5.000,-, afhankelijk van het type ketel dat je kiest.

2. Installatie op mazout

Een installatie op mazout is een veelgebruikt alternatief bij huizen die niet zijn aangesloten op het gas. Alleen condenserende mazoutketels zijn nog toegestaan omdat deze zuiniger zijn. De ketel gebruikt de warmte van de rookgassen die ontstaan en haalt zo een hoger rendement.

Het voordeel is dat je een eigen mazouttank hebt en mazout kunt opslaan. Zo ben je niet afhankelijk van een netwerk en zijn er ook geen wisselende prijzen. Je moet er wel rekening mee houden dat je naast de mazoutketel ook moet investeren in de mazouttank.

Ook is het goed om te weten dat je gebruikskosten ook iets hoger liggen. Maar daar staat dan wel een langere levensduur tegenover: mazoutketels gaan gemiddeld 30 jaar en langer mee! De kosten voor een verwarming installatie op mazout zijn gemiddeld €4.700,- tot €7.500,-.

3. Installatie op vaste brandstof

Het is ook mogelijk je huis te verwarmen met een vaste brandstof, zoals hout of pellets. Het voordeel is dat de kachel goedkoop is in aanschaf. Je huis is snel warm en het rendement van een pelletkachel is heel hoog. Dit wordt vaak gebruikt voor kleinere huizen, omdat je met één kachel niet meerdere verdiepingen verwarmt.

Wil je een meer ecologische optie, dan kun je kijken naar een biomassaketel. Deze heeft een grote kostprijs (gemiddeld €5.000,- tot €20.000,-) maar daar staat tegenover dat de gebruikskosten heel laag liggen!

4. Installatie met zonneboiler

Er wordt steeds meer aangestuurd op het gebruik van minder fossiele brandstoffen. Steeds meer mensen laten daarom hun verwarming aansluiten met een zonneboiler. Een zonneboiler bestaat uit twee belangrijke onderdelen.

De boiler, een groot vat met water, en zonnecollectoren. De collectoren gebruiken de straling van de zon om het water te verwarmen. Dit water wordt dan weer gebruikt voor het verwarmen van het huis.

Een zonneboiler is niet goedkoop, maar omdat het een energiezuinige optie is, verdien je deze in gemiddeld 8 tot 20 jaar alweer terug. Bovendien kom je in aanmerking voor een mooie premie. De kosten voor een zonneboiler liggen tussen de €3.000,- tot €6.000,-.

5. Installatie met warmtepomp

Een andere energiezuinige manier om je huis te verwarmen, is door middel van een warmtepomp. De warmtepomp haalt de warmte uit de lucht, uit de grond of uit warmte en gebruikt deze warmte om het systeem in huis te verwarmen.

Een hybride warmtepomp werkt bovendien samen met een cv-ketel. Op het moment dat de warmtepomp zelf niet genoeg warmte opwekt, gaat de cv-ketel ook aan.

Met een warmtepomp heb je zo’n 40% minder CO2-uitstoot dan bij de gemiddelde cv-ketel. Daarom kom je voor deze energiebesparende maatregel ook in aanmerking voor een mooie premie. De kosten hiervoor liggen gemiddeld tussen de €7.500,- tot €25.000,-. De prijs hangt vooral af van de type warmtepomp die je kiest.

cv installatie

Cv-ketel aansluiten: de werkwijze

Hoe ziet het aansluiten van de verwarming er eigenlijk uit? Hieronder vind je het stappenplan van een installateur. Zo krijg je een duidelijk beeld van de installatie en hoelang dit duurt. Houd er rekening mee dat elke vakman zijn eigen werkwijze heeft, en dat dit dus per persoon kan verschillen.

De installatie van de centrale verwarming neemt ongeveer een halve werkdag in beslag. Laat je de ketel verplaatsen of heb je een nieuwe rookgasafvoer nodig? Dan kan het iets meer tijd kosten.

 • Stap 1: oude ketel demonteren. De vakman koppelt alle leidingen af en verwijdert de oude ketel. Hij voert deze ook voor je af dus je blijft hier niet mee zitten!
 • Stap 2: nieuwe ketel installeren. De installateur sluit alle leidingen weer aan en hangt de ketel op. Meestal is dit op dezelfde plek, waardoor de vakman snel klaar is.
 • Stap 3: inregelen en afstellen. Dit doet hij zodat de ketel correct en zuinig werkt en je een zo’n hoog mogelijk rendement behaalt.
 • Stap 4: thermostaat instellen en uitleg geven. De vakman stelt eventueel de nieuwe (slimme) thermostaat in en geeft daarna een snelle uitleg van de ketel. Zo weet je precies hoe deze werkt voordat hij weggaat!

Krijg ik een premie voor mijn verwarming installatie?

Als je een energiezuinige verwarming laat aansluiten, dan kom je inderdaad in aanmerking voor een premie. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om een condensatieketel of warmtepomp. Allereerst is er de overkoepelende renovatiepremie, waarbij je 20% of 30% van de totale kosten weer terugkrijgt. Dit geldt ook voor renovatiewerken waarbij jij je huis (van minimaal 30 jaar oud) van centrale verwarming voorziet.

Daarnaast zijn er aparte premies voor de installatie van een warmtepomp en kom je mogelijk in aanmerking voor de EPC-labelpremie of totaalrenovatiebonus. Deze krijg je als je jouw huis binnen een bepaalde tijd meer energiezuinig maakt.

Meer weten over de premies voor verwarming? Deze vind je op vlaanderen.be.

Verwarming plaatsen en besparen op de prijs?

Je ontvangt zo snel mogelijk de prijsopgaven van meerdere vakmannen in jouw regio.

Gratis offertes ontvangen

Verwarming plaatsen en besparen op de kosten: handige tips!

Nieuwe centrale verwarming laten aansluiten zonder te veel te betalen? Hieronder geven we je een paar praktische bespaartips, zodat je zeker weet dat je nooit te veel betaalt!

Zo bespaar jij op de kosten van het plaatsen van je nieuwe verwarming:

 • Kies voor een installateur in je eigen regio, zo blijven de voorrijkosten het laagst!
 • Help zelf mee, door de ruimte rondom de cv-ketel alvast leeg te maken of door je oude ketel alvast te demonteren. Je bespaart de vakman tijd en houdt de arbeidskosten zo laag.
 • Denk goed na over je keuze. Kijk niet alleen naar de aanschafprijs, maar ook naar het rendement, de gemiddelde gebruikskosten en onderhoudskosten. Lees op de pagina onderhoud cv-ketel prijs meer over de onderhoudskosten. Kies iets dat je op de lange termijn het meeste oplevert.
 • Vergelijk gratis offertes. Kies de installateur met het beste aanbod en bespaar tot wel 40% op de totaalprijs!

Veelgestelde vragen

Er zijn nog altijd veel onduidelijkheden over het plaatsen van een nieuwe centrale verwarming. Hieronder hebben we een paar van de meest gestelde vragen mét het antwoord gebundeld.

Twijfel je nog over de juiste ketel of weet je niet hoe jij je woning best kan verwarmen? Vraag dan een installateur om advies: vergelijk gratis en vrijblijvend offertes!

Wanneer moet ik mijn verwarmingsinstallatie vervangen?

Dit hangt af van het type verwarmingsinstallatie dat je hebt. Een cv-ketel gaat gemiddeld 12 tot 15 jaar mee terwijl je een mazoutketel pas na 30 jaar hoeft te vervangen. Wanneer je merkt dat je centrale verwarming vaak een storing aangeeft, je huis niet goed warm houdt of als je rendement steeds meer daalt dan is het tijd om je installatie te laten vervangen.

Moet ik mijn verwarmingsinstallatie laten keuren?

Ja, een gewijzigde of nieuwe verwarmingsketel moet je verplicht laten keuren. Dit mag alleen uitgevoerd worden door een erkend technicus. Deze geeft je na de keuring een keuringsrapport. Hierin staat aangegeven of je de verwarming in gebruik mag nemen.

Is een elektrische cv-ketel een goede keuze?

Of een elektrische cv-ketel interessant is, hangt af van jouw situatie. Is je huis uitstekend geïsoleerd en heb je zonnepanelen? Dan kun je overwegen een elektrische cv-ketel te plaatsen. Woon je in een oude woning met een matige of slechte isolatie, dan zal een elektrische ketel in gebruik een stuk duurder zijn dan bijvoorbeeld een gasketel. Vraag een installateur om een persoonlijk advies als je twijfelt.

Welk verwarmingstoestel is de beste keuze?

Er is niet één beste keuze, wel een beste keuze voor jouw situatie. Ben je aangesloten aan het gas en wil je een goede prijs-kwaliteitverhouding, dan is de gasketel de beste keuze. Heb je geen gas, dan is een biomassaketel een milieuvriendelijke optie. Wanneer je een klein budget hebt kun je in dat geval beter kiezen voor een pelletkachel of mazoutketel. Vraag advies aan een vakman als je nog twijfels hebt.

Hoe kies ik het juiste verwarmingsinstallatie bedrijf?

Kies een lokaal bedrijf om te besparen op de voorrijkosten. Kijk daarnaast niet alleen naar de totaalprijs, maar ook naar garantievoorwaarden en service. Zo weet je zeker dat je goed geholpen wordt en dat je geen eventuele onverwachte kosten hebt.

verwarming aansluiten

Verwarming aansluiten? Vergelijk gratis offertes!

Moet je verwarming laten aansluiten in je nieuwe huis of is je installatie aan vervanging toe? Laat je verwarming installatie uitvoeren door een erkend installateur, zodat je zeker weet dat deze veilig werkt. Op zoek naar een vakman bij jou in de buurt?

Start gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt hierna zo snel mogelijk de prijzen van de verschillende installateurs en bespaart zo tot wel 40% op de kosten. De offerteaanvraag is verder gratis en zonder verplichtingen, dus je zit nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken