Op zoek naar een airco?

Vergelijk gratis offertes en vind een vakman uit je regio!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Airco in huis

Airco in huis

Met een airco in huis verhoog jij je woongenot enorm! Je kunt op warme dagen gewoon je ding blijven doen en bent productiever, energieker en beter uitgerust: met een koele temperatuur op je slaapkamer slaap je nu eenmaal stukken beter! Op zoek naar een installateur om airco in huis te plaatsen?

Start gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt hierna zo snel mogelijk de verschillende prijzen van installateurs in jouw regio. Vergelijk de verschillende prijzen, en kies de aanbieder met de beste prijs!

Op deze pagina gaan we dieper in op airco in huis: hoe werkt het precies en waarom zou je een airco in je bestaande woning plaatsen? Natuurlijk vind je hier praktische prijsinformatie en geven we je tips om de beste airco in huis te kiezen!


Hoe gebruik je een airco in huis?

Als je een airco in je bestaande woning laat plaatsen, dan verhoog je het wooncomfort, doordat je het hele jaar door een aangename temperatuur hebt in huis.

Hoe werkt een airco precies?

Een airconditioning in huis produceert zelf geen koude lucht, maar onttrekt juist de warmte aan de lucht in huis. Door de installatie stroomt koelmiddel. Dit verdampt en neemt daarmee de warmte weg. De ventilator blaast daarna de koude lucht weer terug in de woning.

Naast koelen kan een airco ook verwarmen!

De airco haalt de warmte in dat geval uit de buitenlucht: ook als het maar 5 graden is. De airco verplaatst deze warmte, waardoor de installatie warme lucht naar binnen blaast.

Een airco die kan koelen en verwarmen is heel gunstig voor je portemonnee. Airco verwarmt een kamer snel en efficiënt. Dit is veel zuiniger dan wanneer je de radiator of vloerverwarming aanzet. Doordat je niet de rest van het huis verwarmt, bespaar je op de gasrekening.

Voor- en nadelen

Natuurlijk heeft het plaatsen van een airco in je appartement of woning zowel voor- als nadelen.

De grootste voordelen van een airco in huis op een rij:

  • Een airco zorgt voor verkoeling op warme zomerdagen, je slaapt beter, blijft energieker en productiever en hebt een beter humeur.
  • Airco’s die ook verwarmen kunnen zorgen voor een besparing op de energiekosten en een lagere CO2-uitstoot.
  • Met een airco heb je altijd schone lucht in huis en een betere luchtkwaliteit. De lucht wordt in de airco namelijk gefilterd.
  • Een airco in een bestaande woning zorgt zeker voor een hogere woningwaarde!
  • Met goed onderhoud gaat de airconditioning tot wel 12 tot 15 jaar mee.

Zitten er ook nadelen aan de airco? Natuurlijk is het een grote investering, van gemiddeld €300,- tot €3.000,-. Afhankelijk van het soort airconditioning. Toch is het een waardevolle investering, omdat je hiermee op de energiekosten kan besparen. Zo verdien je een deel van de kosten weer terug.

Een ander nadeel dat je vaak hoort is dat airconditioning veel energie verbruikt en je elektriciteitsrekening daarom flink stijgt. Gelukkig hoeft dit tegenwoordig niet meer zo te zijn, als je rekening houdt met het energielabel. Heb je zonnepanelen en energie over, dan hoef je je helemaal geen zorgen te maken over het verbruikte vermogen!

Nog geen zonnepanelen? Hier vind je een overzicht van alle zonnepanelen merken.

airco in huis kosten

Wat kost een airco?

De prijs voor een airco in huis begint vanaf €300,-. Je plaatst een mobiele airco al in huis vanaf €300,- tot €1.000,-. Een vaste airco heeft daarentegen vaak meer vermogen en is meer geschikt voor het verkoelen van grotere ruimtes. Een monoblock airco kost ongeveer €1.200,- tot €3.000,-, inclusief montage. Dit is iets goedkoper dan een split-airco, omdat er geen buitenunit is.

Een splitairco koop je vanaf €1.500,- tot €3.000,-. Kies je voor een multi-split airco dan betaal je voor elke extra binnenunit nog eens €1.000,-. Dit is uiteraard inclusief installatiekosten.

Airco in huis prijs 2024

Type airco Gemiddelde prijs*
Mobiele airco €300,- tot €1.000,-
Vaste airco (monoblock, zonder buitenunit) €1.200,- tot €3.000,-
Vaste airco (met buitenunit) €1.500,- tot €3.000,-
Multi-split airco €1.500,- tot €3.000,-
Extra binnenunit €1.000,- per unit
Airco met wifi €750,- tot €1.750,-
Designer airco €1.000,- tot €4.500,-

*Let op: dit zijn slechts gemiddelde prijzen, inclusief btw en montage. Je vraagt het best gratis offertes aan om de exacte prijzen te ontdekken.


Airco plaatsen in bestaande woning?

Vind snel een vakman bij jou in de buurt en bespaar tot wel 40% op de totaalprijs!
Gratis offertes vergelijken!


Airco installeren in bestaande woning

Het is zeker mogelijk om een airco in een bestaande woning te plaatsen. De leidingen worden rechtstreeks door de buitenmuur naar buiten aangebracht. Aan de buitenkant wordt in het geval van een split-airco een buitenunit geplaatst. Bij een monoblock airco plaatst de vakman een mooi rooster op de muur, zodat de leidingen netjes zijn weggewerkt.

Bij een bestaande woning is het belangrijk om te checken dat de muur sterk genoeg is om de airconditioning te dragen. Bij de meeste buitenmuren zal dit geen probleem zijn, maar binnenmuren zijn niet altijd sterk genoeg voor de zware airco installatie.

Welke locaties in huis zijn geschikt?

Jij kiest zelf waar je de airconditioning in huis wilt hebben. Of je nu airco voor in de slaapkamer wil, zodat je ’s avonds lekker kunt slapen, of liever in de woonkamer zodat je gedurende de dag productief blijft. Er zijn verschillende ruimtes die je hiervoor kunt gebruiken. Met een vaste airco heb je vaak aan één airco genoeg om verschillende vertrekken op dezelfde verdiep te koelen. Bijvoorbeeld de keuken en de woonkamer. Wil je ook op de bovenverdieping vertrekken koelen, kies dan voor een multi-split airco!

Hieronder leggen we uit welke vertrekken vaak gekozen worden voor airconditioning. Wil je zeker weten dat je de juiste locatie kiest, vraag dan snel advies aan een installateur: vergelijk gratis offertes en vind een vakman bij jou in de buurt!

Airco in de slaap slaapkamer

Is airco in de slaapkamer een goed idee? Jazeker! Door je kamer te koelen is het een aangename temperatuur en slaap je een stuk beter dan in de warmte. Zo sta je de volgende dag fris en fruitig op en ben je klaar voor de dag.

Airco op de slaapkamer wordt vaak gedaan met behulp van een multi-split airco, maar het is ook mogelijk om een mobiele airco te gebruiken. Deze kun je op verschillende momenten gebruiken om verschillende kamers te koelen. In de slaapkamer is het slim om te kiezen voor een timer: deze zorgt ervoor dat de airco vanzelf uitschakelt als je al slaapt.

Een aangename woonkamer

De meeste mensen kiezen voor airco in de woonkamer. Kies je voor een airco met voldoende vermogen, dan kan deze ook de rest van de kamers in huis koelen. Houd de deuren open en je geniet ook van een frisse keuken, hal en studeerkamer.

In de woonkamer is het fijn als je kiest voor een split-airco. Om zo weinig mogelijk leefruimte in te leveren is het slim om te kiezen voor een kleiner, subtieler model. Deze geeft vaak net zoveel koude lucht af, maar valt een stuk minder op!

Voor in de keuken

Sta je graag in de keuken, dan is het slim om een airco in de keuken te plaatsen. Het fijne is, dat de airco de lucht ook zuivert. Je hebt dus nooit last van vieze luchtjes na het koken! Meestal kun je met één airco op de verdiep de living en de keuken koelen. Wil je liever een aparte airco voor extra frisse lucht, dan is een multi-split airco de beste keuze.

welke airco in huis

Welke airco voor in huis?

Kies je voor een airco in huis, dan heb je de keuze uit verschillende soorten en modellen. Er is niet één beste optie in het algemeen. Wel een beste optie voor jouw situatie. Vraag jezelf af wat je wilt verkoelen in huis en wat je wensen zijn aan de airco. Wil je hem kunnen verplaatsen of vind je het vooral belangrijk om één grote kamer te koelen? Hieronder vind je meer informatie over de verschillende opties. Wil je graag een persoonlijk advies? Vraag gratis offertes aan en vind een installateur bij jou in de buurt!

Mobiele airco: makkelijk te verplaatsen

Een mobiele airco is de beste keuze als je graag meerdere kamers op verschillende momenten wilt koelen. Bijvoorbeeld de woonkamer overdag, en je slaapkamer in de avond voordat je naar bed gaat. Een mobiele airco heeft een lange afvoerslang die altijd naar buiten moet hangen, via het raam. Een voordeel is weer dat je hem gemakkelijk verplaatst en opbergt, en in de winter dus ook gewoon uit de weg kan zetten. Omdat het vermogen van een mobiele airco in huis kleiner is, is dit vooral geschikt voor kleinere kamers.

Single-split airco: makkelijk te monteren

Een single-split airco bestaat uit een binnen- en een buitenunit. Dit is makkelijk te monteren, omdat je de leidingen vaak rechtstreeks door je buitenmuur laat plaatsen. Je hoeft dus geen lange extra leidingen te monteren. Omdat de motor van de airco in de buitenunit zit, heb je zo min mogelijk geluidsoverlast. Ook is de airco kleiner en subtieler dan een monoblock airco: zo heb je minder last van geluidsoverlast. Dit is de beste optie als je één kamer of verdieping efficiënt wilt koelen.

Multi-split airco: verkoel het hele huis

Wil je nu meerdere vertrekken in huis goed koelen, dan is een multi-split airco de beste keuze. Hierbij heb je één buitenunit en daar sluit je meerdere binnenunits aan vast. Bijvoorbeeld: een binnenunit in de woonkamer, in de slaapkamer en één op zolder. Op één buitenunit kun je tot 9 binnenunits aansluiten. Soms is een multi-split airco te duur om te installeren: dat is het geval als de afstand tussen de buitenunit en binnenunit te groot is en er lange leidingen nodig zijn om deze aan elkaar te verbinden. Soms is het dan goedkoper om te kiezen voor twee single-split airco’s in huis: één op elke verdiep.

Monoblock airco: zonder buitenunit

Een monoblock airco houdt in dat je een vaste airco in huis plaatst, zonder buitenunit. De motor zit dus aan de binnenkant van je huis, waardoor je iets meer geluidsoverlast hebt. Maar daar staat tegenover dat de montage sneller en goedkoper is dan bij een split-airco. Een monoblock airco is iets groter in formaat, waardoor je meer ruimte moet inleveren. Je hoeft je dan weer niet druk te maken om een buitenunit waar je tegenaan kan lopen of botsen met de auto.

Waar moet je op letten?

Haal je voor het eerst een airco in huis? Er zijn een aantal aandachtspunten om rekening mee te houden. Zo weet je zeker dat je de juiste airco voor in je huis kiest. Wil je alleen koelen of ook verwarmen? Hiermee bespaar je namelijk op de energiekosten? En hoeveel vermogen heb je nodig? Hieronder leggen we uit waar je op moet letten. Heb je hulp nodig van een expert? Start dan nu je gratis offerteaanvraag!

Het huis verkoelen, verwarmen of beide?

Vraag jezelf af of je het huis alleen wilt koelen of ook wilt verwarmen. Het voordeel van verwarmen via de airco, is dat je een kamer heel efficiënt en snel verwarmt. Je hoeft alleen de kamer te verwarmen waar je aanwezig bent, en dat bespaart je veel energiekosten. Natuurlijk moet je wel eerst investeren in een airco die iets duurder is in aanschaf, maar die extra kosten verdien je na verloop van tijd weer terug!

Wat is het energielabel?

Een airco heeft een energielabel: dit geeft een indicatie van de hoeveelheid energie die de airco gebruikt. Wanneer je een airco laat plaatsen in je appartement of woning, dan verbruik je natuurlijk meer energie. Wil je de elektriciteitskosten zoveel mogelijk beperken, dan raden we aan om te kiezen voor een airco met een gunstig energielabel: energielabel A houdt in dat de installatie het minste vermogen verbruikt, en daarmee ben je goedkoper uit.

Besparen op de kosten van een airco in huis?

Vergelijk gratis offertes en kies de vakman met het beste aanbod!

Hoeveel vermogen heb ik nodig?

Wil je de ruimte efficiënt koelen, dan is het belangrijk dat je installatie voldoende vermogen hebt. Een kleine mobiele airco heeft bijvoorbeeld niet genoeg vermogen om je gehele benedenverdiep te koelen en een grote airco heeft waarschijnlijk te veel vermogen voor in jouw kleine studeerkamer.

Het benodigde vermogen hangt af van de inhoud van de ruimte en de isolatie van je woning. Hoe slechter je isolatie, des te meer vermogen je nodig hebt om het koel te houden in huis. Een handige manier om het gemiddelde benodigde vermogen te berekenen is door de inhoud van de ruimte te vermenigvuldigen met 30 (voor goed geïsoleerde ruimtes), 40 (voor redelijk geïsoleerde ruimtes) of 50 (voor slecht geïsoleerde ruimtes).

Wil jij je woonkamer van 60 m³ koelen en heb je een redelijke isolatie? Dan heb je een vermogen nodig van (60 m³ x factor 40 = 2.400W) 2,4 kW.

Waar wordt de airconditioning geplaatst?

Kies in overleg met de airco installateur de beste plek voor je airco in huis. Het liefst op twee meter hoogte en op een plek waarbij de koele lucht zonder problemen de kamer in kan stromen. Voorkom dat de koude lucht rechtstreeks op de persoon naar binnen wordt geblazen, omdat dit vervelend kan zijn. Ook is het belangrijk om de afstand tussen de binnen- en buitenunit niet te groot te maken.

Je kunt eventueel ook kiezen voor een plafondmodel of vloermodel. Deze zijn iets duurder in aanschaf, maar zijn beter in het voorkomen van tocht.

Extra opties

Voor iets meer geld kun je vaak investeren in luxe extra opties, die het gebruikersgemak een stuk hoger maken. Denk bijvoorbeeld aan bedienen via een smartphone of afstandsbediening zodat je niet hoeft op te staan. Of een bewegingssensor: mocht de airco een tijdje geen beweging detecteren, dan gaat hij automatisch in de energiespaarstand. Dit bespaart je veel energie! Een paar handige opties zijn:

  • Bediening via smartphone of afstandsbediening
  • Bewegingssensor
  • Automatisch koelen en verwarmen wanneer dat nodig is.
  • Timer

besparen airco in huis

Besparen op een airco voor in je appartement of huis? Vergelijk gratis offertes!

Wil jij een airco in huis? Dan kun je eindelijk weer gaan genieten van de warme zomers. Binnen blijft het heerlijk koel, waardoor je in huis gewoon je ding kan blijven doen. Je kan een airco inbouwen in een nieuwe woning, maar het is ook mogelijk een airco in een bestaande woning te plaatsen! Op zoek naar een monteur die je hierbij kan helpen?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Geef je wensen zo duidelijk mogelijk aan op het offerteformulier: je ontvangt daarna zo snel mogelijk tot 5 offertes op maat. Vergelijk de prijsopgaven, en kies de airco installateur met het beste aanbod. Zo bespaar je tot wel 40% op de kosten! Geen zorgen, want de aanvraag is gratis en verder helemaal vrijblijvend.

Gratis offertes vergelijken