Besparen op cv-ketel onderhoud?

Vergelijk gratis offertes en vind een vakman uit je regio!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Onderhoud cv-ketel prijs

Onderhoud cv-ketel prijs

Met goed onderhoud verleng je de levensduur van je cv-ketel en zorg je ervoor dat deze zuinig werkt. De prijs van cv-onderhoud begint rond de €70,- tot €90,- per keer, maar dan komen de materiaalkosten er nog wel bij. Wil je goedkoper uit zijn dan is het, zeker bij oudere ketels, slim om een contract af te sluiten. Benieuwd naar de prijzen?

Start gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt hierna zo snel mogelijk de prijzen van meerdere installateurs bij jou in de buurt. Vergelijk en kies de vakman met het beste aanbod!

Op deze pagina lees je wat ketelonderhoud inhoudt en wat de vakman precies doet. Ook leggen we uit waarom dit zo belangrijk is en hoe vaak het nodig is. Tot slot geven we handige prijsinformatie en krijg je tips om te besparen op de kosten: zo betaal je nooit te veel!


onderhoud cv-ketel prijs

Voordelen van goed cv-ketel onderhoud

Dat goed onderhoud aan je cv-ketel belangrijk is, mag duidelijk zijn. Je weet zeker dat de ketel veilig en zuinig werkt. Hierdoor bespaar je op de energiekosten en voorkom je mogelijk levensgevaarlijke situaties! Bovendien verkleint het de kans op storingen, waardoor je zeker weet dat je nooit zomaar in de kou komt te zitten!

De grootste voordelen op een rij:

 • Het verlengt de levensduur van de ketel.
 • Onderhoud zorgt dat de ketel veilig werkt.
 • Het verhoogt het rendement, waardoor je bespaart op energiekosten.
 • De kans op storingen is een stuk kleiner.

Hoe vaak is onderhoud nodig?

Je bent verplicht je gasketel elke twee jaar te laten onderhouden door een erkend installateur. Hoe ouder je ketel is, des te belangrijker het onderhoud. Daarom raden we bij oudere ketels aan om jaarlijks ketelonderhoud te laten plegen.

Cv-onderhoud door een ervaren installateur!

Vergelijk gratis offertes en kies de vakman met het beste aanbod!

Wat is de kostprijs van cv-ketel onderhoud?

De prijs voor éénmalig cv-ketel onderhoud, ligt rond de €70,- tot €90,-. Hierbij zit het arbeidsloon en de voorrijkosten inbegrepen. Mocht de vakman eventuele reparaties uitvoeren, dan komen deze kosten hier nog bovenop. Eenmalig onderhoud is een goede keuze voor nieuwe cv-ketels.

Hoe ouder je cv-ketel wordt, des te belangrijker het onderzoek. Daarom is het slim om een onderhoudscontract af te sluiten, omdat je dan op termijn goedkoper uit bent. Een standaard onderhoudscontract ligt rond de €50,- tot €90,- per jaar maar hier zitten de materiaalkosten nog niet bij inbegrepen.

Bij een servicecontract zitten een deel van de materiaalkosten bij een reparatie al wel bij inbegrepen, maar betaal je zelf de rest. De kosten hiervoor liggen rond de €70,- tot €130,- per jaar. Tot slot heb je de keuze voor een all-in contract. Alle onverwachte kosten zijn hierbij inbegrepen en je kan dag en nacht een vakman inhuren om de storing te verhelpen!

Soms moet je je cv-ketel vervangen, bijvoorbeeld door een condensatieketel. Op de pagina cv-ketel prijs lees je wat een nieuwe cv kost en op de pagina verwarming installatie lees je alles over het plaatsen!

Onderhoud cv-ketel: prijs 2024

Type onderhoud Gemiddelde prijs* Omschrijving
Eenmalig €70,- tot €90,- Voorrijkosten en arbeidsloon
Onderhoudscontract €50,- tot €90,- 2-jaarlijks onderhoud, onderhoudskosten, voorrijkosten
Service contract €70,- tot €130,- 2-jaarlijks onderhoud, 1-dagsservice, voorrijkosten, gedeeltelijke materiaalkosten
All-in contract €130,- tot €175,- 2-jaarlijks onderhoud, 1-dagsservice, voorrijkosten, volledige materiaalkosten, dag en nacht bereikbaar

*Let op: dit zijn richtprijzen. De exacte kosten verschillen per installateur. Echte kosten weten, vergelijk gratis offertes!

Opbouw ketelonderhoud prijs

Het grootste deel van de prijs van het cv-onderhoud, is afhankelijk van de arbeidskosten. Maar liefst 95% van het totaalbedrag wordt bepaald door het tarief van de installateur. Daarnaast betaal je nog zo’n 5% aan voorrijkosten, al verschilt dit per installatiebedrijf.

Prijs opbouw cv-ketel onderhoud

Welke keuzes beïnvloeden de kosten?

De prijs van cv-ketel onderhoud verschilt per situatie en is afhankelijk van verschillende keuzes en factoren. De leeftijd van je ketel speelt bijvoorbeeld een grote rol, maar ook de keuze voor wel of geen onderhoudscontract en eventuele reparatiekosten spelen een belangrijke rol.

Hieronder leggen we uit welke factoren een invloed hebben op de kosten. Wil je zeker weten wat jouw cv-onderhoud gaat kosten? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan!

1. De leeftijd van de ketel

Hoe ouder je ketel, des te belangrijker het onderhoud is. De vakman is waarschijnlijk langer bezig om alles goed te controleren en schoon te maken. Bovendien neemt hij meer tijd om alle oudere onderdelen van de ketel te controleren. De kans is groot dat er beschadigingen zijn waardoor je te maken hebt met extra reparatiekosten.

2. Wel of geen onderhoudscontract

Hoe ouder je cv-ketel, hoe vaker onderhoud nodig is. Het is slim om een onderhoudscontract af te sluiten. Hierbij zijn de reparatiekosten (deels) gedekt en ben je uiteindelijk goedkoper uit dan wanneer je elk jaar kiest voor eenmalig ketelonderhoud. Bij nieuwere ketels is de kans op beschadigingen kleiner en is het vaak goedkoper om juist te kiezen voor eenmalig onderhoud.

Besparen op de prijs van cv-ketel onderhoud?

Vind snel een vakman bij jou in de buurt en bespaar tot 40% op de kosten!

Gratis offertes ontvangen

3. Arbeidskosten cv-monteur

Elke cv-monteur heeft zijn of haar eigen prijzen. Hierdoor kunnen de arbeidskosten verschillen per installateur. Wil je verzekerd zijn van de cv-monteur met de scherpste prijzen? Vraag dan gratis offertes aan en vergelijk! Je kiest gemakkelijk de vakman met het beste aanbod.

4. Eventuele reparatiekosten

Het komt voor dat er tijdens het ketelonderhoud blijkt dat een deel van je cv-ketel kapot is. In dat geval is cv-ketel onderhoud alleen niet voldoende en moet je een reparatie laten uitvoeren. Heb je geen all-in of servicecontract, dan komen de kosten van de reparatie nog bovenop de onderhoudskosten.

Zo kost een expansievat gemiddeld €30,- en betaal je voor een nieuwe motor voor je 3-weg-klep gemiddeld €55,-.

Onderdeel Gemiddelde prijs* Omschrijving
Expansievat vervangen €30,- €40,-
Kapotte 3-weg-klep €40,- €55,-
Defecte motor 3-weg-klep €55,- €70,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die verschillen per vakman. Voor exacte kosten, vergelijk gratis offertes!

cv-ketel onderhoud

Cv-ketel onderhoud: waaruit bestaat het?

Cv-ketel onderhoud neemt ongeveer 1 uur in beslag. Het bestaat uit een aantal onderdelen. De vakman maakt de ketel aan de binnen- en buitenkant schoon.

Daarna controleert hij alle belangrijke onderdelen van de ketel:

 1. De waterdruk: de vakman kijkt of de druk goed is en vult de ketel bij als deze te laag is. Hij controleert het systeem op lekkages en checkt de veiligheid van het verbrandingsproces.
 2. Expansievat: de vakman checkt of het expansievat goed werkt, omdat deze voorkomt dat de druk te hoog oploopt. Het vat is voor de helft gevuld met water en voor de helft met lucht.
 3. Overdrukventiel: als er te veel water in het systeem zit, dan is de druk te hoog. Met het overdrukventiel verwijdert de vakman het teveel aan water.
 4. Rookgassen: de vakman controleert de rookgasafvoer en meet de samenstelling van de rookgassen. Zo meet hij de optimaliteit van de verbranding.
 5. Filters: tot slot vervangt hij alle filters die aan vervanging toe zijn.

Is cv-onderhoud verplicht?

Particulieren en bedrijven zijn verplicht om hun centrale verwarming 2 jaarlijks te laten onderhouden. Heb je een verwarmingsinstallatie op mazout of andere vaste brandstof, dan is een jaarlijkse onderhoudsbeurt verplicht.

Het onderhoud mag hierbij alleen uitgevoerd worden door een erkend verwarming installateur.

Is het onderhoud van de cv-ketel voor de huurder of verhuurder? De gebruiker van de cv-ketel is verantwoordelijk voor het onderhoud. Dat betekent dat als jij in een huurhuis woont met een cv-ketel, dat je zelf verantwoordelijk bent voor het onderhoud.

Meer over de verplichting om een erkend installateur in te schakelen lees je op vlaanderen.be.

Besparen op de onderhoudskosten: handige tips!

Zo bespaar jij op de onderhoudskosten van je ketel:

 • Maak de ruimte vrij: zo kan de vakman direct aan de slag en hoeft hij niet eerst alles aan de kant te schuiven. Je houdt de arbeidskosten zo laag mogelijk!
 • Kies een onderhoudscontract: hoe ouder je ketel, hoe vaker onderhoud nodig is. Met een contract ben je goedkoper uit dan eenmalig ketelonderhoud.
 • Laat je cv-ketel opnieuw afstellen: zo verbruikt deze minder gas en betaal je maandelijks dus minder stookkosten.
 • Vergelijk offertes: kies de installateur met het beste aanbod en bespaar tot wel 40% op de totaalprijs.

cv-ketel onderhoud prijs

Cv-onderhoud nodig? Vergelijk gratis offertes!

Is jouw cv-ketel toe aan een onderhoudsbeurt? Met de hulp van een ervaren installateur weet je zeker dat je ketel snel weer veilig werkt en een zo’n hoog mogelijk rendement betaalt. Dit draagt bovendien bij aan de levensduur van de cv-ketel! Op zoek naar een vakman?

Start gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt hierna zo snel mogelijk de prijzen van verschillende experts in jouw regio. Vergelijk de prijzen van meerdere installateurs en kies zo de vakman met het beste aanbod. Je bespaart tot wel 40% op de totaalprijs! Bovendien is je aanvraag gratis en zit je nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken