Airco laten plaatsen?

Vergelijk gratis offertes en vind een vakman uit je regio!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Airco plaatsen

Airco plaatsen

Steeds meer mensen laten een airco plaatsen. Dat is niet gek, want met de steeds warmere zomers is een airco in huis een aangename luxe. Het blijft heerlijk koel zodat jij productief en energiek blijft. Verwarmt je airco ook? Dan bespaar je daarmee zelfs op de energiekosten!

Start gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt hierna zo snel mogelijk de offertes van airco installateurs in jouw regio. Vergelijk de verschillende prijzen en kies de installateur met het beste aanbod!

Op deze pagina lees je alles over het installeren van een airco. We leggen uit hoe de monteur hierbij precies te werk gaat en waar hij op let. Natuurlijk lees je ook over de installatie van verschillende soorten airco’s, met of zonder buitenunit en waar je de airco best laat plaatsen.


Waarom een airco plaatsen?

De zomers worden steeds warmer en een goede airco is steeds vaker onmisbaar. Als jij je huis koel houdt, blijf je productief en energiek. Bovendien heeft dit een positieve invloed op je humeur, waardoor je meer van je zomers gaat genieten!

Behalve koele lucht, zorgt het installeren van een airco ook voor schone lucht. Dankzij het filter ben je altijd verzekerd van een goede luchtkwaliteit: zeker voor mensen met allergieën en luchtwegklachten een fijne aanvulling!

Er zijn verschillende redenen om een airconditioning te laten plaatsen:

 1. Om je huis efficiënt af te koelen op warme dagen.
 2. Om je woning op koude dagen heel efficiënt op te warmen, en te besparen op de gaskosten.
 3. Om de waarde van je woning te verhogen.
 4. Voor een hoger woongenot in de zomer.
 5. Voor het filteren van de lucht, om luchtwegklachten tegen te gaan.

Airco laten plaatsen?

Vind een airco installateur bij jou in de buurt en bespaar tot wel 40% op de kosten!
Gratis offertes vergelijken!


Welke airco plaatsen?

Wanneer je jezelf gaat oriënteren op de installatie van een airco, dan valt al snel op dat je de keuze hebt uit verschillende soorten airco’s. Het is belangrijk dat je kiest voor de airco die het beste aansluit aan jouw wensen, voorkeuren en natuurlijk je budget. Je hebt de keuze uit onder meer:

 • Mobiele airco: de beste keuze als je verschillende (kleinere) kamers in huis om en om wil koelen. Bijvoorbeeld de slaapkamer en studeerkamer. Je hebt een afvoerslang die naar buiten moet hangen, maar daar staat tegenover dat de mobiele airco de goedkoopste keuze is.
 • Splitairco: dit is een airco met een buitenunit. Geschikt voor het koelen van één specifieke verdiep. De motor zit aan de buitenkant dus je hebt minder geluidsoverlast en de binnenunit is vaak klein en subtiel, waardoor deze past in ieder interieur.
 • Multi split airco: een vaste airco met buitenunit en meerdere binnenunits. Geschikt voor het koelen van verschillende kamers op hetzelfde moment, zoals de woonkamer en slaapkamers boven. Er is meer leidingwerk nodig, waardoor de installatiekosten hoger liggen. Soms is het goedkoper om meerdere single split airco’s te plaatsen.
 • Monoblock: dit is een vaste airco zonder buitenunit. De installatie is goedkoper en je hebt buiten geen motor aan je huis hangen. Een monoblock airco is de geschikte keuze als je één verdiep wilt koelen en genoeg ruimte hebt voor de grotere binnenunit. Houd er wel rekening mee dat de motor hierbij aan de binnenkant van het huis zit, waardoor je mogelijk iets meer geluidsoverlast hebt.

Hoe plaats je een airco?

De werkwijze van een airco installatie, hangt af van het type airco installatie dat je kiest. In grote lijnen gaat een vakman als volgt te werk:

 • Stap 1: plaatsbepaling. Dit gebeurt in overleg met jou. Jullie bepalen samen de beste plek voor de airco in huis en voor de (eventuele) buitenunit.
 • Stap 2: gaten boren. Nu begint de vakman met het boorwerk voor de leidingen en voor het ophangen van de binnenunit.
 • Stap 3: binnenunit ophangen. Dit gebeurt met een speciaal frame. De binnenunit wordt geplaatst op de muur, tegen het plafond of zelfs op de grond.
 • Stap 4: leidingen aanbrengen. De leidingen van de binnen- en (eventuele) buitenunit worden aangebracht in de muur. Dit zorgt voor de afvoer van condens en hierin stroomt straks het koelmiddel.
 • Stap 5: afwerking buiten. Bij een splitairco plaatst de vakman nu de buitenunit, en sluit hij dit aan op de leidingen. Bij een monoblock airco werkt hij de leidingen in de muur netjes af met een rooster. Hierdoor wordt de condens straks gewoon afgevoerd.
 • Stap 6: testen en vullen. Als de airco hangt, dan checkt de installateur de airco op eventuele lekkages of problemen. Als deze er niet zijn, vult hij de leidingen met het koelmiddel en test hij de installatie. Voordat hij weggaat geeft hij jou natuurlijk een uitgebreide uitleg over de werking van de airco.

kosten airco plaatsen

Hoeveel kost een airco plaatsen?

De kosten voor het plaatsen van een mobiele airco liggen tussen de €300,- tot €1.000,-. Dit is goedkoop, omdat er geen verdere installatie nodig is. Kies je voor een vaste airco, met of zonder buitenunit, dan lopen de kosten natuurlijk verder op.

Een monoblock airco kost gemiddeld €1.200,- tot €3.000,-. Dit is inclusief montage. Vaak is dit iets goedkoper, omdat de vakman geen buitenunit hoeft op te hangen. Kies je voor een vaste airco mét een buitenunit dan betaal je (inclusief installeren van de airco) rond de €1.500,- tot €3.000,-. Kies je voor een multisplit airco, met meerdere binnenunits, dan betaal je nog eens €1.000,- extra per binnenunit.

Airco plaatsen prijs 2024

Type airco Gemiddelde prijs*
Mobiele airco €300,- tot €1.000,-
Vaste airco (monoblock, zonder buitenunit) €1.200,- tot €3.000,-
Vaste airco (met buitenunit) €1.500 tot €3.000,-
Multi-split airco €1.500,- tot €3.000,-
Extra binnenunit €1.000,- per unit
Eenmalige onderhoudsbeurt €60,- tot €100,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen inclusief btw en montage. Voor de exacte kosten vraag je het best gratis offertes aan.

Waar plaats je de airco het best?

Airconditioning laten plaatsen? De eerste stap is het bepalen van de beste locatie. Een airco installateur helpt je hier uiteraard mee. Bij een (multi)splitsysteem, zijn de leidingen en de indeling van de kamer van invloed op de beste locatie. Bovendien is het belangrijk om de binnen- en buitenunits niet te ver uit elkaar te plaatsen en moet de koele lucht niet direct op de persoon gericht zijn, omdat het niet hinderlijk mag zijn.

Om de beste plek voor de airco te bepalen houd je best rekening met deze aandachtspunten:

 • Hang de binnenunit het liefst op minimaal 2 meter hoogte op.
 • Zorg dat de lucht ongehinderd de kamer instroomt.
 • Controleer of de muur sterk genoeg is om het gewicht te dragen, liefst een buitenmuur.
 • Zorg voor een zo’n klein mogelijke afstand tussen de binnen- en buitenunit.
 • Kies een locatie die goed bereikbaar is voor onderhoud en reparaties.

Op zoek naar een airco installateur?

Vind snel een vakman bij jou in de buurt en bespaar tot wel 40%!

Airco installeren: de voordelen

Het monteren van een airco in huis heeft tal van voordelen: het filtert de lucht, waardoor je een gezonde luchtkwaliteit hebt. Door je huis te koelen in de zomer, blijf je zelf productiever en vrolijker. Bovendien slaap je een stuk beter als het minder warm is op de slaapkamer!

De grootste voordelen van een airco installeren op een rijtje:

 • Je houdt het in de zomer heerlijk koel in huis.
 • Dit heeft een positief effect op je humeur en productiviteit
 • Het verhoogt de waarde van je woning.
 • Je slaapt beter.
 • Een airco monteren verbetert ook de luchtkwaliteit.
 • Als de airco ook verwarmt, bespaar je ook op de energiekosten.

Airco zelf plaatsen of laten plaatsen?

Het is toegestaan om zelf je airconditioning te plaatsen. Toch wil dat niet direct zeggen dat dit ook een goed idee is.

Het plaatsen van een airco brengt risico’s met zich mee: omdat je (bij een vaste airco) moet boren in de muur is het altijd mogelijk dat de muur hierbij beschadigd raakt. Bovendien bestaat er altijd de kans dat je een elektriciteitskabel of waterleiding raakt waardoor er nog meer problemen ontstaan.

We raden daarom altijd aan om de airco te laten plaatsen door een ervaren monteur. Deze zal de airco monteren én installeren: zodat deze veilig en zuinig werkt. Je krijgt bovendien een goede garantie op materiaal en montage: mochten er toch problemen ontstaan, dan worden deze kosteloos verholpen door de vakman!

Premie voor het plaatsen van airconditioning

Er is helaas geen landelijke premie voor het plaatsen van airconditioning. Wel profiteer je van een verlaagd btw-tarief van slechts 6%! Het btw-tarief geldt alleen voor (vaste) airco’s die rechtstreeks op de elektrische installatie zijn aangesloten. Kies je voor de installatie van een warmtepomp, waarmee je in sommige gevallen ook kan koelen, dan kom je wel in aanmerking voor een premie. Weten voor welke premie jij in aanmerking komt? Lees dan verder op premiezoeker.be.

airco laten plaatsen besparen

Airco laten plaatsen? Vergelijk gratis offertes!

Ben je klaar met de warme zomers en wil je het in huis juist lekker koel houden? Laat dan een airco plaatsen door een ervaren installateur. De vakman helpt niet alleen met de installatie, maar geeft ook een persoonlijk advies wat betreft het type airconditioning dat best bij je past en de beste locatie om deze te plaatsen! Op zoek naar een installateur?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt na je aanvraag zo spoedig mogelijk tot 5 offertes van experts in jouw regio. Vergelijk de verschillende aanbiedingen en kies de installateur met het beste aanbod. Op deze manier bespaar je tot wel 40% op de totaalprijs, en laat jij je airco plaatsen tegen de laagste kostprijs!

Gratis offertes vergelijken