Airco installateur gezocht?

Vergelijk gratis offertes en vind een vakman uit je regio!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Airco installateur

Airco installateur

Voor het plaatsen, vervangen of repareren van je airco, schakel je best een airco installateur in. De installateur helpt je bovendien tijdens het hele aankoopproces, zodat je zeker weet dat je de juiste airco kiest. Wil je de hulp inschakelen van een airco expert?

Start gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt na je aanvraag zo snel mogelijk de prijsopgaven van experts bij jou in de buurt. Vergelijk de prijzen en kies de installateur met het beste aanbod!

Op deze pagina lees je belangrijke informatie over het inschakelen van een airco installateur. Je leest wat een installateur precies doet, wat hij kost en hoe je de beste vakman kiest. We geven je bovendien praktische tips, zodat je bespaart op de kosten!


Wat doet een airco installateur?

Het kopen van een airco is niet iets dat je elke dag zou doen, daarom is de hulp van een airco installateur enorm waardevol. Hij helpt met het kiezen van de beste airco en geeft een persoonlijk advies met betrekking tot de plaatsing. Hieronder zetten we de belangrijkste werkzaamheden voor je op een rij.

 • Airco installatie plaatsen: het ophangen van de airco in huis en de installatie hiervan is een groot onderdeel van het takenpakket van een airco installatiebedrijf. De vakman boort de gaten in de muur en plaatst de leidingen en afvoer. Hij zorgt er bovendien voor dat de installatie goed werkt en netjes is afgewerkt.
 • Airco repareren: wanneer de airco lekt, niet meer goed genoeg koelt of een raar geluid maakt, is een reparatie nodig. Voorkomende problemen zijn een te lage druk, scheurtjes in de leidingen of kabels of een lekkage in de binnen- of buitenunit. Meestal is het genoeg om de kapotte onderdelen te vervangen. Een grote reparatie bestaat uit het vervangen van de buiten- of binnenunit.
 • Airco onderhoud: bij een airco met minder dan 3 kilogram koelmiddel is airco niet verplicht, maar alsnog aan te raden! Het verlengt de levensduur en voorkomt storingen in de toekomst. Het is aan te raden om elk jaar onderhoud te plegen. Je weet dat onderhoud nodig is, als de airco meer geluid maakt dan anders, minder koelt of als de energiekosten ineens stijgen.
 • Persoonlijk advies: een vakman helpt je bij de aankoop van de airco. Hij helpt met het kiezen van het juiste merk, het juiste type airco en helpt met het vinden van de beste plek om de binnen- en buitenunits op te hangen.

kosten installatie airco

Wat kost de installatie van een airco?

De installatiekosten van een airco installateur beginnen vanaf €350,- tot €400,- voor een standaard split-airco met één buitenunit. Kies je voor een multi-split airco, dan komen daar natuurlijk kosten bij voor de extra buitenunits. Gemiddeld kun je rekening houden met €600,- tot €650,-. De kosten kunnen verder oplopen als de airco specialist veel extra leidingen aan moet leggen.

Voor een vaste airco zonder buitenunit, betaal je voor de installatie gemiddeld €450,- tot €500,-. Een mobiele airco is qua prijs heel aantrekkelijk, omdat je geen montagekosten hoeft te betalen!

Let op: dit zijn alleen de arbeidskosten van de airco’s. De materiaalkosten komen hier nog bovenop. Wil je zeker weten wat de prijs is van het installeren van je nieuwe airco, vraag dan snel gratis offertes aan!

Kosten airco installateur 2024

Type airco Gemiddelde arbeidskosten*
Mobiele airco N.v.t
Vaste airco (monoblock, zonder buitenunit) €450,- tot €500,-
Vaste airco (met buitenunit) €350,- tot €400,-
Multi-split airco €600,- tot €650,-
Mazoutketel €3.500,- tot €8.500,-
Eenmalige onderhoudsbeurt €60,- tot €100,-

*Let op: dit zijn gemiddelde arbeidskosten inclusief btw, voorrijkosten en uitleg. Vergelijk gratis offertes en krijg een exacte prijsindicatie van airco specialisten in de regio.

Besparen op de kosten van een erkende airco installateur?

Kies het installatiebedrijf met het beste aanbod en bespaar tot 40%!

Airco installateurs vergelijken: waarop letten?

Wij snappen als geen ander dat je het liefst een betrouwbare airco installateur inschakelt. Deze persoon geeft jou natuurlijk een persoonlijk advies en je moet er van uit mogen gaan dat het advies klopt en bij je past. Hieronder geven we je een aantal praktische tips om er zeker van te zijn dat je de beste airco expert inschakelt. Heb je hulp nodig bij het vinden van de beste vakman, twijfel dan niet en start nu je gratis offerteaanvraag!

1. Afstand en voorrijkosten

Eén van de eerste dingen waar je op moet letten, is de locatie van het airco installatiebedrijf. Hoe groter de afstand tussen het bedrijf en je huis, hoe hoger de kosten.

Hoe dan?

Elke airco specialist brengt voorrijkosten in rekening. In veel gevallen hangen deze samen met het aantal kilometers die de vakman moet rijden. Door te kiezen voor een bedrijf in je eigen regio bespaar je dus op de totaalprijs!

2. De prijs van de airco specialist

Elke airco expert hanteert een eigen tarief. Op deze pagina vind je de gemiddelde prijzen van experts in jouw regio, maar deze verschillen per installatiebedrijf. Bij het vergelijken van offertes zijn de arbeidskosten daarom belangrijk om rekening mee te houden: passen deze in je budget? Is het heel hoog of juist erg laag in vergelijking met de arbeidskosten van de andere installateurs? Meestal zijn zzp’ers en beginnende installateurs goedkoper dan grote installatiebedrijven. Aan de andere kant, kan een groter bedrijf vaak eerder beginnen met de installatie!

merken airconditioning

3. De merken die ze aanbieden

Een groot installatiebedrijf werkt vaak met verschillende merken. Kleinere bedrijven werken daarentegen vaak met een kleiner aantal merken. Zij werken dan alleen met merken waar zij ervaring mee hebben en waarvan ze weten dat het goede kwaliteit is. Heb jij een specifiek merk of model op het oog, kijk dan eerst even of de betreffende airco installateur wel met dit merk werkt.

Let op: in veel gevallen leveren de installateurs zelf de materialen waar zij mee werken. Wil je zelf een airco kopen en dan een expert inhuren om de airco te plaatsen? Houd er dan rekening mee dat je niet altijd garantie krijgt op materiaal én de airco installatie. Het is vaak beter om een vakman in te huren en die zelf het materiaal te laten leveren.

4. Besparen met kwantumkorting

Veel airco specialisten bieden een kwantumkorting aan. Dat betekent dat je bespaart, als je investeert in meerdere werkzaamheden. Vraag jezelf eens af of er naast de airco installatie ook nog andere werkzaamheden zijn die de vakman kan uitvoeren, om zo te besparen op de totaalprijs. Weet je niets? Vraag dan eens aan je buren of zij ook interesse hebben in een airco: door samen één installateur in te huren bespaar je op de prijs!

5. Erkende airconditioning installateur

Wil je een betrouwbare airco installateur inhuren, dan raden we aan om ook te kijken naar eventuele certificaten. Als een airco installateur erkend is, weet je zeker dat hij volgens de regels werkt. Je krijgt een eerlijke garantietermijn en weet je zeker dat de airco veilig werkt. Hieronder lees je hoe je een erkende installateur herkent!

Hoe herken je een erkende airco installateur?

Elke installateur die werkt met airco’s, moet een Vlaamse erkenning hebben. Zonder deze erkenning zijn zij niet toegestaan om je airco te installeren, onderhouden of repareren.

Een erkende installateur moet zich aan een aantal verplichtingen houden:

 • Zij houden een installatie gebonden logboek bij, waarin alle werken nauwkeurig worden bijgehouden.
 • Zij moeten verzekerd zijn die ook de burgerlijke aansprakelijkheid dekt.
 • De installateurs betalen jaarlijks een bedrag voor het toezicht op de erkenning.
 • Om de 5 jaar moet de expert een examen afleggen.

Een erkende installateur wordt dus regelmatig getoetst op kennis en kwaliteit. Je bent verzekerd van het beste en veiligste resultaat. Een airco laten plaatsen door iemand die niet erkend is, is dus geen goed idee. Je hebt geen garantie en ook geen verzekering, mochten er toch problemen ontstaan. Weten hoe je een erkend airco specialist herkent? Lees dan verder op vlaanderen.be


Airco installateur inschakelen?

Vind een vakman bij jou in de buurt en bespaar tot wel 40%!
Gratis offertes vergelijken!


Waarom een airco expert inschakelen?

Het kopen van een airco systeem is een aardige investering. Dan wil je natuurlijk dat je installatie goed werkt en netjes is aangesloten. Laat dit daarom altijd doen door een airco installateur. Niet alleen geeft hij je een persoonlijk advies, waarmee je zeker weet dat je de juiste airco kiest, je bent ook gegarandeerd van een mooie garantie!

De grootste voordelen op een rij:

 • Je weet zeker dat de airconditioning correct is geplaatst en voorkomt beschadigingen aan je muur.
 • Het inhuren van een airco specialist bespaart je tijd en onnodige kosten voor gereedschap en andere materialen.
 • Een expert biedt een goede garantie op materiaal en montage.
 • Je krijgt altijd een persoonlijk advies, waarmee jij de beste keuze maakt.

besparen airco installatie

Gecertificeerde airco installateur in de buurt gezocht? Vergelijk gratis offertes!

Wil jij de komende zomer ook genieten van een koele woning? Investeer dan in een nieuwe airco installatie! Met een airco installateur bij jou in de buurt, weet je zeker dat je airco zuinig en veilig werkt. Bovendien helpt de vakman je met het vinden van de beste airconditioning. Hulp nodig met het vinden van de beste vakman?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Geef je wensen aan op het offerteformulier, en je krijgt zo snel mogelijk de prijzen van verschillende experts toegestuurd. Vergelijk de verschillende prijzen en kies de vakman met het beste aanbod. Je besparing loopt op tot wel 40% op de aankoop van je nieuwe airco!

Gratis offertes vergelijken