Installateur voor een gasketel inschakelen?

Vergelijk gratis offertes en vind een vakman uit je regio!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Gasketel

Gasketel

Bijna iedereen heeft er wel één in huis; een gasketel. Een gasketel is één van de meest gebruikte ketels voor de verwarmingsinstallatie in huis. Je kunt alleen een gasketel laten installeren wanneer je bent aangesloten op het gas. Ook in 2024 is een gasketel nog steeds een goede keuze.

Nieuwe gasketels werken volgens de nieuwste technieken en behalen een hoog rendement. Het is belangrijk om je gasketel regelmatig te laten onderhouden door een cv monteur, zodat de installatie zo efficiënt mogelijk werkt. Ben jij op zoek naar een chauffagist?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je gratis offertes van verwarmingsinstallateurs bij jou uit de regio. Vergelijk, kies en bespaar tot wel 40% op de kosten! Geen zorgen: je aanvraag is geheel vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast.

Op deze pagina lees je meer informatie over gasketels, de kosten, het onderhoud en waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe ketel.


Wat is een gasketel?

Gasketel is een ander woord voor cv-ketel. Wanneer je woning is aangesloten op het gas, is dit de meest populaire manier van verwarmen.

Er zijn verschillende soorten gasketels:

 • Hr-ketel: een hoogrendementsketel behaalt een rendement van 100 tot 107%. Een hr-ketel verwarmt door middel van rookgassen. Een hr-ketel is aangesloten op het riool: na het verwarmen wordt het condens via het riool afgevoerd.
 • Condensatieketel: dit type gasketel verwarmt door middel van rookgassen, die na het afgeven van warmte condenseren. Daarom wordt de term condensatieketel ook veel gebruikt: ruim 95% van de ketels verwarmt op deze manier.

Een gasketel heeft een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding ten opzichte van alternatieven zoals een zonneboiler of mazoutketel. Met een nieuwe gasketel bespaar je tot wel honderden euro’s per jaar op je energierekening, omdat deze efficiënt en zuinig verwarmen. Zo verdient de investering in een nieuwe gasketel zichzelf weer terug!

Alle types gasketels zijn verkrijgbaar met een andere CW-waarde. De CW-waarde staat voor comfortwaarde en geeft aan hoeveel warm water per minuut de gasketel levert. Houd hier ook rekening mee wanneer je een nieuwe gasketel gaat kopen: een verwarmingsinstallateur geef je graag advies.

Op zoek naar een verwarminginstallateur? Vraag gratis offertes aan.

Loont een gasketel nog in 2024?

Verduurzaming is momenteel het onderwerp binnen de maatschappij. Belangrijke onderdelen hiervan zijn energieneutraal en gasvrij wonen. De vraag die bij veel mensen speelt is dan ook: Loont een gasketel nog in 2024? Het antwoord hierop is: ja.

Een nieuwe gasketel maakt gebruik van de nieuwste technieken. Zowel de Hr-ketel en de condensatieketel behalen een hoog rendement, wat betekent dat geen van de opgewekte warmte verloren gaat. Gasketels verwarmen zo efficiënt mogelijk en om dat zo te houden, is regelmatig onderhoud belangrijk.

gasketel

Wat kost een gasketel?

De prijs van een gasketel is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type ketel. Een solo ketel is de goedkoopste optie: deze levert alleen warmte. Een combiketel levert warmte en warm water, en is daardoor iets duurder. Alle types cv-ketels zijn beschikbaar in zowel solo- als combi.

Ook de CW-waarde speelt een rol in de prijs van een gasketel. De gemiddelde prijs voor een nieuwe gasketel ligt tussen de €1.100,- en €4.600,-, inclusief montage.

Een hr-ketel kost gemiddeld tussen de €1.100,- tot €3.400,-. Een hr-ketel is werkt efficiënt en energiezuinig, waardoor je een hoog rendement behaalt. Wil je een nog hoger rendement behalen? Ga dan voor een condensatieketel. Een condensatieketel kost gemiddeld tussen de €1.850,- en €4.600,-, inclusief montage. Op de pagina cv-ketel prijs vind je een overzicht van alle kosten!

Gasketel prijs: 2024

Type ketel Gemiddelde prijs*
Hr-ketel: solo
Hr-ketel: combi
€1.1.00,- tot €2.500,-
€1.800,- tot €3.400,-
Condensatieketel €1.850,- tot €4.600,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen inclusief btw en montage. Benieuwd naar de exacte prijs? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan!

Besparen op een installatie van een nieuwe gasketel?

Vergelijk gratis offertes aan en bespaar tot wel 40%!

Gratis offertes vergelijken

Onderhoud gasketel

Het is belangrijk om je gasketel regelmatig te laten onderhouden. Zo zorg je ervoor dat de verwarmingsinstallatie zo efficiënt en veilig mogelijk werkt en voorkom je dat je zonder verwarming of warm water komt te zitten. De kans op storingen, defecten en dure reparaties wordt met regelmatig onderhoud enorm verkleint.

Een onderhoudsbeurt bestaat uit verschillende werkzaamheden. Allereerst wordt de gasketel aan zowel de buiten- als de binnenkant grondig gereinigd. Wanneer dit klaar is, controleert de installateur de werking van de ketel. De vakman meet de prestaties en stelt de gasketel opnieuw af. Op deze manier werkt de ketel zo zuinig mogelijk.

Vervolgens is het tijd om alle onderdelen van de ketel te controleren. Eventuele beschadigingen of defecten worden zo snel ontdekt en gerepareerd voordat het problemen op gaat leveren. Met regelmatig cv-ketel onderhoud verleng je de levensduur van je gasketel. Daarnaast bespaar je op je energierekening, omdat de installatie zuinig en efficiënt blijft werken. Tot slot voorkom je hoge reparatiekosten en zit je niet in de kou.

Gasketel onderhouden prijs

Wat is de prijs voor gasketel onderhoud? Een eenmalige onderhoudsbeurt kost gemiddeld tussen de €70,- en €90,-. Wanneer er onderdelen worden vervangen of gerepareerd, komen deze kosten er nog bij op.

In veel gevallen moet het expansievat vervangen worden. Dit kost gemiddeld €30,-. Een andere veelvoorkomende reparatie is het vervangen van een nieuwe motor in de 3-weg-klep: dit kost gemiddeld €55,-. Soms komt het voor dat de 3-weg-klep helemaal kapot is: voor een nieuwe betaal je gemiddeld €40,-.

Wist je dat het ook mogelijk is om een onderhoudscontract af te sluiten? Met een onderhoudscontract ben je op lange termijn goedkoper uit. Een standaard onderhoudscontract kost gemiddeld €50,- tot €90,- per jaar, exclusief materiaalkosten.

Wil je voorkomen dat je voor extra kosten komt te staan? Kies dan voor een service contract: hiervoor betaal je een gemiddelde prijs van €70,- tot €130,- per jaar. Je kunt ook kiezen voor een all-in contract: houd dan rekening met een gemiddelde prijs van €130,- tot €175,- per jaar.

Soort onderhoud Gemiddelde prijs* Omschrijving
Eenmalig onderhoud €70,- tot €90,- per keer Inclusief voorrijkosten en arbeidsloon
Standaard onderhoudscontract €50,- tot €90,- per jaar inclusief arbeidsloon en voorrijkosten, 2-jaarlijks onderhoud
Service contract €70,- tot €130,- per jaar Inclusief arbeidsloon, voorrijkosten, gedeeltelijke materiaalkosten, 2-jaarlijks onderhoud, 1-dagsservice
All-in contract €130,- tot €175,- per jaar Inclusief arbeidsloon, voorrijkosten en materiaalkosten, 2-jaarlijks onderhoud, 1-dagssevrice, 24/7 service

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Vraag voor exacte prijzen gratis offertes aan.

gasketel vervangen

Onderhoud jaarlijks of tweejaarlijks?

Zoals al eerder genoemd profiteer je met regelmatig onderhoud van vele voordelen, zoals het verlengen van de levensduur en het zorgen voor een veilige en efficiënt werkende installatie.

Maar wat is regelmatig onderhoud?

Laat onderhoud aan je gasketel jaarlijks of tweejaarlijks uitvoeren door een chauffagist. Je bent verplicht om je gasketel iedere twee jaar te laten onderhouden door een erkend verwarmingsinstallateur. Hoe ouder je ketel, hoe vaker een onderhoudsbeurt nodig is. Het wordt daarom aangeraden om oudere gasketels ieder jaar te laten onderhouden.

Wanneer je een onderhoudscontract hebt afgesloten, is de prijs voor tweejaarlijks onderhoud aan je gasketel inbegrepen.

Nieuwe gasketel kopen: waarop letten?

Helaas ontkom je er niet aan: er komt een moment waarop het nodig is om je gasketel te vervangen. De gemiddelde levensduur van een gasketel is 12 tot 15 jaar: na verloop van tijd zul je merken dat je vaker last krijgt van defecten en storingen. Hierdoor lopen de reparatiekosten snel op. Daarnaast werkt je ketel niet meer zo zuinig, waardoor je energierekening stijgt.

Er zijn verschillende factoren waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe gasketel:

 • Solo of combiketel? Het eerste waar je over na moet denken is of een solo- of combiketel het beste bij jou past. Dit hangt af van je eigen wensen en verbruik.
 • Welke brandstof? Wanneer je woning aangesloten is op het gas, is gas je brandstof. Wil jij de overstap maken tot gasvrij wonen? Dan moet je op zoek gaan naar een alternatief voor de gasketel, bijvoorbeeld een mazoutketel, pelletkachel, warmtepomp of zonneboiler.
 • Hoeveel vermogen? Let ook op het vermogen van de gasketel. Gasketels zijn verkrijgbaar met verschillende vermogens. Bereken hoeveel vermogen je nodig hebt: een tussenwoning heeft vaan 16 tot 21 kW aan vermogen nodig.
 • Welke CW-waarde? Net als het vermogen hebben gasketels ook verschillende CW-waardes. Hoe hoger de waarde, des te sneller dat je warm water hebt. Heb jij op meerdere punten tegelijk warm water nodig? Dan is een CW-waarde van 6 voldoende: je hebt dan 20 liter warm water per minuut.
 • Wat is je budget? Tot slot speelt je budget een belangrijke rol in de keuze voor een nieuwe gasketel. Let niet alleen op de aanschaf prijs, maar kijk ook naar je jaarlijkse besparing. Soms is een iets duurdere ketel beter, omdat je jaarlijks veel meer geld bespaart.

Wil je meer lezen over het installeren van een cv-ketel? Op de pagina verwarming installatie lees je meer!

gasketel prijs

Voordelen gasketel vervangen

Het vervangen van je gasketel heeft vele voordelen. Nieuwere gasketels maken gebruik van de nieuwste technieken om je woning en het water te verwarmen. Ze werken verfijnder, waardoor er minder temperatuurschommelingen zijn en je woning sneller warm is. Daarnaast hebben nieuwe gasketels vaak een hogere CW-waarde, waardoor je sneller op meerdere plekken in huis warm water hebt. Kortom, je wooncomfort verhoogt!

Nieuwe gasketels hebben een zuiniger energielabel, waardoor de waarde van je woning stijgt. Daarnaast draag je bij aan verduurzaming: het vervangen van je gasketel zorgt voor een hoger rendement, waardoor er geen warmte meer verloren gaat. Je hoeft minder te stoken om je woning op temperatuur te houden: zo beperk jij jouw CO2 uitstoot en bespaar je op je energierekening!

Gasketel vervangen: premie

Wist je dat je recht hebt op een premie wanneer je de centrale verwarming laat vervangen? Je moet wel voldoen aan een aantal voorwaarden: zo moet je woning ouder zijn dan 30 jaar. Je komt dan mogelijk in aanmerking om 20 tot 30% van de investering terug te krijgen! Daarnaast biedt ook de netbeheerder mogelijk een aantal premies aan.

Meer informatie over de premie voor een nieuwe gasketel lees je op Vlaanderen.be.

Op zoek naar een cv-monteur voor het aansluiten van een gasketel?

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan!

Beste gasketel merken

Gasketels zijn verkrijgbaar van verschillende merken. De meeste chauffagisten specialiseren zich in één specifiek merk, maar er zijn ook installateurs die met verschillende merken werken. Welk merk het beste is, hangt van veel verschillende factoren af.

Dit zijn de meest populaire gasketel merken:

 • Vaillant: levert gasketels en stookolieketels, maar ook sanitaire toestellen zoals een gasboiler en waterverwarmers op gas.
 • ATAG: producent van gasketels en stookolieketels voor het opwarmen van water en de verwarming.
 • Remeha: maakt gasketels en mazoutketels, en verduurzaamt door het ontwikkelen van elektriciteit voor de verwarming uit alternatieven.
 • Viessmann: het productenaanbod van Viessmann bestaat uit gasketels, mazoutketels en andere installaties voor het verwarmen van water.
 • ACV: ACV zorgt voor de productie van gasketels en andere sanitaire toestellen zoals zonneboilers.
 • Buderus: ontwikkelt condensatieketels en warmtepompen en zonnecollectoren.
 • Junkers: levert cv-ketels op gas en mazout. Ook duurzame alternatieven zoals een warmtepomp worden bij Junkers geproduceerd.
 • Bulex: produceert condenserende gasketels en duurzame alternatieven voor gasketels.

Is een gasketel verboden vanaf 2025?

Het doel van de Europese Unie is om in 2050 een klimaatneutraal Europa op te bouwen. Vanaf 2021 is het uitfaseren van het gebruik van fossiele brandstoffen, zoals gas, begonnen. Dit plan is alleen nog niet helemaal uitgedacht.

Om de klimaatdoelstellingen te behalen en de CO2 uitstoot te verlagen, mogen er vanaf 2026 geen nieuwbouwwoningen meer worden gebouwd met een aansluiting op gas. Vanaf 2025 zijn gasketels dus niet verboden, maar worden gasketels niet vaak meer aangesloten in nieuwbouwwoningen. Dan wordt er gekozen voor alternatieven zoals een warmtepomp, airco, mazoutketel of pelletkachel.

Alternatieven voor een gasketel

Wanneer je de overstap wilt maken naar energieneutraal of gasvrij wonen zul je op zoek moeten gaan naar alternatieven.

 • Mazoutketel: een mazoutketel maakt gebruik van mazout om te verwarmen. Hiervoor heb je een mazouttank nodig, zodat je mazout kunt opslaan. Enkel condenserende mazoutketels zijn toegestaan, omdat deze het meest efficiënt werken. Het voordeel van een mazoutketel is dat je niet meer afhankelijk bent van wisselende prijzen. Een nadeel is wel dat de gebruikskosten iets hoger liggen dan bij een gasketel.
 • Hout- of pelletkachel: je woning verwamren met een vaste brandstof zoals hout of pellets is ook een optie. Je woning warmt snel op en je behaalt een hoog rendement. Het nadeel van verwarmen op een vaste brandstof is dat dit enkel geschikt is in kleine woningen: het is niet mogelijk om met één kachel meerdere verdiepingen te verwarmen.
 • Zonneboiler: een ander alternatief is het laten installeren van een zonneboiler. Een zonneboiler maakt gebruik van zonnecollectoren om het water in de boiler te verwarmen. Dit water wordt gebruikt voor het verwarmen vban de woning. Een nadeel van een zonneboiler is dat de aanschaf prijs hoog is: daar staat tegenover dat de investering zich snel terug verdient.
 • Warmtepomp: een warmtepomp haalt warmte uit de lucht of grond en gebruikt deze warmte om je huis op te warmen. Wist je dat je ook kunt kiezen voor een hybride warmtepomp? Deze werkt samen met je gasketel: de gasketel neemt het verwarmen over wanneer de warmtepomp niet voldoende warmte opwekt.
 • Airco: er zijn airco’s die naast koelen ook een woning kunnen verwarmen. Met een airco kun je heel gericht specifieke delen van de woning verwarmen.

nieuwe gasketel

Besparen op een gasketel? Vergelijk gratis offertes!

Het aansluiten van een gasketel is tegenwoordig nog steeds voordelig. Het is wel belangrijk om de installatie goed te laten onderhouden, om zo de levensduur van de gasketel te verlengen. Het, indien nodig, op tijd vervangen van een gasketel voor een nieuwer model is wordt ook door cv installateurs aangeraden. Wil jij een verwarmingsmonteur inschakelen?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je maximaal 5 offertes van chauffagisten bij jou uit de regio. Vergelijk deze offertes en bespaar zo tot wel 40% op de totaalkost! Je aanvraag is geheel vrijblijvend.

Gratis offertes vergelijken