Installateur voor een condensatieketel inschakelen?

Vergelijk gratis offertes en vind een vakman uit je regio!

Gratis - Vrijblijvend

Condensatieketel

Is jouw verwarmingsketel aan vervanging toe? Of heb je net een nieuwbouwwoning gekocht, en ben je benieuwd of een condensatieketel iets voor jou is? Een condensatieketel behaalt een zeer hoog rendement en is daarom een duurzame keuze voor in de toekomst. Voor het plaatsen en onderhouden van een condensatieketel is het belangrijk dat je een erkende verwarmingsinstallateur inschakelt. Op zoek naar een installateur?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je gratis en vrijblijvend 5 offertes van verwarmingsinstallateurs bij jou uit de buurt. Vergelijk, kies en bespaar op de kosten! Je aanvraag is geheel vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast.

Op deze pagina lees je meer over de werking van een condensatieketel, de kosten en je ontdekt wat de beste condensatieketel is.


Wat is een condensatieketel?

Een condensatieketel is een type verwarmingsketel die werkt op een brandstof zoals gas of mazout.

De werking van een condensatieketel is anders dan van een normale cv-ketel. In een gasketel wordt het gas omgezet in warmte. Tijdens dit proces ontstaat er condens, welke bij een gewone ketel wordt afgevoerd naar buiten. Een condensatieketel gebruikt dit condens wel: hierdoor behaalt een condensatieketel een rendement van 100 tot wel 107%, wat betekent dat er geen opgewerkte warmte verloren gaat.

Ten opzichte van een gewone cv-ketel wordt er dus extra warmte gewonnen met een condensatieketel. Wist je dat je hierdoor tot 30% op je energierekening kan besparen, ten opzichte van een gewone ketel op gas?

Condensatieketel op gas

Zoals eerder benoemd zijn er verschillende condensatieketels. Een daarvan is een condensatieketel op gas. Het vervangen van je oude gasketel door een condensatieketel op gas is een verstandige keuze, omdat er geen aanpassingen aan de cv-installatie noodzakelijk zijn.

HR of condensatieketel?

Een condensatieketel is een hr-ketel. Echter is niet elke hoogrendementsketel een condensatieketel.

Snap jij het nog?

Beide soorten verwarmingsketels hergebruiken warmte uit rookgassen en waterdamp. Een condensatieketel laat de temperatuur van de rookgassen verder dalen, waardoor deze onder het dauwpunt terecht komt. Hierdoor gaan de rookgassen condenseren en kan de ketel nog meer warmte produceren.

Condensatieketel op mazout

Zit jouw woning niet aangesloten op het gas? Dan is een condensatieketel op mazout een goede keuze. Voor een mazoutketel heb je wel een stookolieketel nodig, wat niet meer mag bij een nieuwbouwwoning. Het is dus alleen een goede keuze bij bestaande woningen.

condensatieketel

Wat is de kostprijs van een condensatieketel?

De prijs van een normale cv-ketel is iets lager dan die van een condensatieketel. Gemiddeld kost een gascondensatieketel tussen de €2.000,- tot €5.200,-, inclusief btw en plaatsing.  Voor een condensatieketel op mazout moet je rekening houden met een gemiddelde prijs tussen de €4.700,- en €7.500,-.

De exacte prijs van de condensatieketel hangt van verschillende factoren af, denk aan het uurtarief van de verwarmingsinstallateur en de voorrijkosten. Het gemiddelde uurtarief van een verwarmingsinstallateur ligt tussen de  €50,- tot €65,- per uur.

Net als bij iedere andere soort ketel is onderhoud aan je condensatieketel erg belangrijk. Het is verplicht om je verwarmingsketel tweejaarlijks te laten onderhouden door een erkend verwarmingsmonteur. Voor eenmalig onderhoud moet je rekening houden met een gemiddelde prijs tussen de €70,- en €90,-. Je kunt er ook voor kiezen om een onderhoudscontract af te sluiten: prijzen variëren tussen de €50,- en €175,- per jaar, afhankelijk van het soort onderhoudscontract.

Een condensatieketel bevat veel bewegende en elektrische onderdelen. Je kunt dan ook niet voorkomen dat er vroeg of laat een onderdeel kapot gaat. Wanneer je geen all-in service contract hebt, moeten de materiaalkosten nog betaald worden. Wil jij besparen op de kosten? Vergelijk dan gratis en vrijblijvend offertes en bespaar tot wel 40% op de totaalkost!

Condensatieketel prijzen 2024

Onderdeel Gemiddelde prijs*
Condensatieketel op gas
Condensatieketel op mazout
€2.000,- tot €5.200,- inclusief plaatsing
€4.700,- tot €7.500,- inclusief plaatsing
Eenmalig onderhoud €70,- tot €90,- exclusief materiaalkosten
Onderhoudscontract
–          Standaard
–          Service
–          All-in
 
€50,- tot €90,- exclusief materiaalkosten
€70,- tot €130,- gedeeltelijke materiaalkosten
€130,- tot € 175,- inclusief materiaalkosten
Reparatiekosten
–          Expansievat vervangen
–          Kapotte 3-weg-klep vervangen
–          Defecte motor 3-weg-klep
 
€30,-
€40,-
€55,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Vraag voor exacte prijzen gratis offertes aan.

Besparen op de prijs van een condensatieketel?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%!

Condensatieketel premie 2024

Een nieuwe condensatieketel is een flinke investering. Toch verdient de aanschafprijs zichzelf terug doordat je bespaart op je energierekening. Om het kopen van een condensatieketel nog aantrekkelijker te maken, heb je recht op een premie en profiteer je van een verlaagd btw-tarief.

 • Mijn VerbouwPremie: deze nieuwe premie is een combinatie van Fluvius en de overkoepelende renovatiepremie. Wanneer je een condensatieketel met energielabel A aanschaft, kun je een premie ontvangen. Meer informatie over de Mijn VerbouwPremie lees je op Vlaanderen.be.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar? Dit is één van de voorwaarden waar je aan moet voldoen om te profiteren van het verlaagde btw-tarief. Je betaalt dan 6% btw in plaats van de gebruikelijke 21%. Dit geldt voor de condensatieketel zelf en de arbeidskosten.

Lees je vooraf goed in over de voorwaarden waaraan je moet voldoen om recht te hebben op de premie voor een condensatieketel of het verlaagde btw-tarief. Het zou zonde zijn dat je de premie misloopt!

Wat is de beste condensatieketel?

Veel mensen vragen zich af wat de beste condensatieketel is. Dat is lastig om te zeggen: het verschilt namelijk per situatie wat de beste condensatieketel is. Laat je adviseren door een verwarmingsinstallateur wanneer je twijfelt. Op zoek naar een erkende monteur? Start gratis offerteaanvraag en vind een cv-monteur bij jou uit de buurt!

Wat zijn de beste condensatieketel merken?

De volgende merken zijn de meest populaire condensatieketel merken:

 • ATAG: het merk ATAG produceert gasketels en mazoutketels.
 • Valliant: Valliant produceert condensatieketels, hr-ketels en mazoutketels. Daarnaast worden er ook sanitaire toestellen zoals een gasboiler geproduceerd.
 • Remeha: naast gasketels worden er bij Remeha ook condenserende mazoutketels gemaakt. Het merk verduurzaamt in het ontwikkelen van elektriciteit voor verwarming.
 • Viessmann: Viessmann maakt condensatieketels en andere installaties voor het verwarmen van water.
 • ACV: zorgt voor de productie van verwarmingsketels op gas en zonneboilers.
 • Bosch: Bosch ontwikkeld condensatieketels.
 • Buderus: dit merkt ontwikkeld condensatieketels en duurzame alternatieven zoals warmtepompen en zonnecollectoren.
 • Junkers: Junkers levert condensatieketels op mazout. Ook een zijn van het merk Junkers warmtepompen beschikbaar.
 • Bulex: bij Bulex worden condenserende gasketels en duurzame alternatieven geproduceerd.

condensatieketel prijs

Condensatieketel vervangen: wanneer moet dat?

Net als bij een gewone verwarmingsketel, gaat een condensatieketel gemiddeld 12 tot 15 jaar mee. Hoe ouder de ketel, hoe meer problemen er kunnen ontstaan. Denk hierbij aan storingen en defecten, wat er al snel voor zorgt dat de reparatiekosten hoog oplopen. Soms is een reparatie zelfs zo duur, dat het kopen van een nieuwe condensatieketel goedkoper is.

Een ander geschikt moment voor het vervangen van je condensatieketel is wanneer de je een hogere CW-waarde wilt. Hoe hoger de CW-waarde, hoe meer warm water de ketel per minuut kan leveren. Het is dan voordelig om een nieuwe condensatieketel te kopen met een hogere of lagere CW-waarde. CW staat voor comfortwaarde en geeft aan hoeveel warmte en warm water de ketel per minuut kan leveren.

Tot slot is het vervangen van je verwarmingsinstallatie eerder nodig, bijvoorbeeld wanneer je merkt dat je ketel niet zo efficiënt meer werkt. Het kost de verwarmingsketel dan meer moeite om de woning op temperatuur te houden, waardoor je energierekening blijft stijgen. Ook op dit moment loont het om je condensatieketel eerder te vervangen: je behaalt dan weer een hoog rendement en bespaart op je energierekening.

Wil je een nieuwe condensatieketel kopen en ben je op zoek naar een installateur? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en vind een vakman bij jou uit de buurt.

Condensatieketel kopen in 2024?

Je zult je misschien afvragen of het nog zinvol is om in 2024 een condensatieketel te kopen. Verduurzaming is natuurlijk een veelbesproken onderwerp binnen de maatschappij. Veel mensen streven naar energieneutraal of gasvrij wonen. Past een condensatieketel dan nog in dat plaatje?

Het antwoord is ja. Een condensatieketel maakt gebruik van de nieuwste technieken om warmte op te wekken. Daarnaast behaalt een condensatieketel een erg hoog rendement, gemiddeld tussen de 100 en 107%. Dit betekent dat geen van de opgewekte warmte verloren gaat. Veel stoken om je woning op temperatuur te houden is dus niet nodig en je bespaart ook nog eens op je energierekening.

Daarnaast werkt een condensatieketel niet altijd op gas. Er zijn ook condenserende ketels op mazout beschikbaar. Hiervoor heb je een mazouttank nodig. Houd er wel rekening mee dat dit bij nieuwbouwwoningen niet meer mogelijk is: hier mag geen stookolietank meer geplaatst worden. Het voordeel van een mazoutketel is dat je niet meer afhankelijk bent van de wisselende gasprijzen.

Op zoek naar een verwarmingsmonteur

Vraag gratis offertes aan en vind een monteur bij jou uit de buurt!

Gratis offertes vergelijken!

Alternatieven voor een condensatieketel

Ben je op zoek naar een duurzamer alternatief? Naast een condenserende mazoutketel zijn er nog een aantal duurzame alternatieven:

 • Warmtepomp: veel mensen twijfelen tussen een warmtepomp of een condensatieketel. Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht of de grond en verwarmt hiermee de woning. Je kunt ook kiezen voor een hybride warmtepomp: deze werkt samen met je condensatieketel. Wanneer de warmtepomp niet voldoende warmte opwekt, slaat de condensatieketel aan.
 • Hout- of pelletkachel: een ander alternatief is een hout- of pelletkachel een optie. Het voordeel is dat je woning snel opwarmt en je een hoog rendement behaald. Er is wel één groot nadeel: een hout- of pelletkachel is niet geschikt voor het verwarmen van meerdere verdiepingen.
 • Zonneboiler: een zonneboiler bevat zonnecollectoren die water in de zonneboiler opwarmt. Hiermee wordt de woning verwarmt. Helaas is een zonneboiler duur in de aanschaf. Daar staat tegenover dat deze investering zichtzelf snel terug verdient.
 • Airco: wist je dat naast verkoelen airco’s ook kunnen verwarmen? Het voordeel van verwarmen met een airco is dat je hele specifieke ruimtes in huis kunt verwarmen. Hierdoor bespaar je veel op je energierekening.

gascondensatieketel

Besparen op de kosten van een condensatieketel? Gratis offertes vergelijken!

Het laten plaatsen van een gascondensatieketel is nog steeds voordelig: je behaalt een hoog rendement waardoor je bespaard op je energierekening. Het is van belang dat je de condensatieketel laat plaatsen, onderhoud en repareren door een erkend verwarmingsinstallateur. Ben je op zoek naar een specialist?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je gratis offertes van verwarmingsinstallateurs bij jou uit de buurt. Vergelijk de prijzen en bespaar zo tot wel 40% op de totaalkost! Geen zorgen: je aanvraag is geheel vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken